Thursday, August 6, 2009

Mariniers gaan aan land bij Pasir poetih aan de noordkust van oostjava tijdens de eerste politionele acte 21-07-1947






In de haven en op de rede van Soerabaja lag in juli '1947 een grote vloot van korvetten, mijnenvegers, landingsschepen en torpedobootjagers.Op 20 juli werden manschappen en materieel aan boord gebracht voor een operatie die de geschiedenis zou ingaan als "Operatie Product", codenaam voor de 1e politionele actie. Op het hoofdkwartierschip Hr.Ms. Tjerk Hiddes bespraken in de nacht van 20 op 21 juli kapt.ter zee van Waning en kolonel der mariniers Roelofsen de geplande landing op het strand van Pasir Poetih.
Vlak voor de landing zou Hr.Ms. Piet Hein een inleidende beschieting uitvoeren op het ALRI-hoofdkwartier (Indonesische marine).
Op 21 juli 1947 om 10.04 uur troffen de eerste granaten doel.'Fireflies' van de MLD bestookten vijandelijke stellingen en de eerste LCVP's naderden op volle snelheid de kust met aan boord eenheden van compagnie F, onder bevel van kapt. Lems. Vijf minuten na de eerste landingsgolf volgde de tweede vanaf LCI 'IJsvogel' met eveneens eenheden van de eerder genoemde compagnie, mijnenveegploegen en verbindingspersoneel. Ook twee pontons met bulldozers werden direct ingezet. Na een klein uur was er een bruggenhoofd gevormd en werd de Nederlandse vlag gehesen op het ALRI-hoofdkwartier. Direct hiernakwam de grote landingsgolf goed op gang. Onder leiding van de strandcommandant,Kltz.Frijlink, werden landingsschepen als Hr.Ms. Woendi en Hr. Ms. Pelikaan behoedzaam in een zodanige positie gemanoevreerd, dat de ontscheping van manschappen en materieel in een vlot tempo kon plaatsvinden Colonne Rood
Majoor Pronk, van 1 Inbat, loodste zijn colonne Rood over de kustweg via Besoeki en Kraksaan naar Probolinggo, ongeveer een 70 km ten westen van het landingsgebied. Doel was om daar voor de avond aan te komen. AL na 5 km. kreeg men de eerste TNI-aanvallen te verwerken.Na een klein oponthoud trok de colonne weer op. Om ongeveer 14.30 uur opnieuw beschietingen, nu nabij Besoeki. Om 16.00 uur werd Paiton bereikt. Zonder noemenswaardig oponthoud kwam men hier door heen. Een kleine tien kilometer voor het einddoel stuitte men op een TNI-garnizoen in Gending, welke behoorlijke tegenstand bood. Pas na meer dan een half uur kon men verder, maar vanaf hier kon men al zien dat de commandant van de TNI in dit gebied, kolonel Sastrosugondo al bevel had gegeven om in het havengebied van Probolinggo de olieopslagplaatsen en installaties in brand te steken.
Probolinggo, havenstad met meer dan 30.000 inwoners, en centrum van de suikerindustrie, was het doel dat bij daglicht veroverd diende te worden worden. De colonne nam het abattoir van de stad als commandopost en hospitaal. De weg van het landingsstrand tot aan deze stad toe was nu in handen van de mariniersbrigade.

Colonne Wit:
Deze eenheid, onder bevel van luit.kol. van Rhijn boog vanaf de kustweg naar het zuiden af, richting Bandjarsari. Hier werd 's avonds een bivak ingericht. De volgende dag werd Loemadjang ingenomen en om 09.00 uur stond men bij Pasirian,dichtbij de Indische Oceaan.Op dit moment was het oostelijk deel van Java afgesloten.
Doordat deze colonne met grote snelheid door het gebied was geraasd, kon men zich al snel op het belangrijkste doel richten : het innemen van de suikerfabriek in Djatiroto.
Colonne Blauw:
Luitenant-kolonel van der Hardt Aberson voerde het commando over dit onderdeel van de brigade, en was op weg in oostelijke richting naar Sitoebondo, en vervolgens naar het zuiden, richting Djember.Met grote snelheid trok men op, enorme stofwolken achterlatend. Zonder noemenswaardige tegenstand trok men door diverse kampongs zodat op 23 juli, twee dagen na de landing contact kon worden gemaakt met de colonne wit nabij Tanggoel, tien kilometer ten westen van Loemadjang.

Colonne Bali:
Deze colonne was aan land gekomen op het landingsterrein aan de Meneng-baai, aan de oostkust van Java. Hier bevonden zich belangrijke ondernemingen en uitgestrekte complexen nabij Banjoewangi, een kleine havenplaats. Deze was middels een spoorlijn met Djember verbonden.
Majoor Strijbosch had het bevel over deze eenheid die nauwelijks tegenstand van de TRI kreeg, zodat geheel oost-Java nu onder controle was.

2 comments:

Unknown said...

ingat saudara2 setanah air dan sebangsa REPUBLIK INDONESIA, dimemory belanda2 ANJING!! BANGSAT!!-notabene members NATO mereka punya planned untuk republik tahun milenium 3 bahwa belanda anjing harus berkuasa lagi di Republik Indonesia-harus sihapus memory of location digantikan dengan PLTN untuk BOM!! BOM!! NUKLIR belanda saiki! harus MUSNAH!!!
regard
ben

Unknown said...

SEKALI KITA MERDEKA!!! SELAMANYA YAA ALLAH YYAA ROSULL MERDEKA!!!!!
REGARD
BEN